A fagylalt története
Az irományt elolvashatjátok itt is, sok-sok képpel és megannyi más széppel körítve.

Noha a kimérten adagolt fagylalt varázsa vitathatatlanul nagyobb volt, a fagyizásokat azért mind a mai napig - bőven túl a 6. életéven - képes körbelengni egyfajta különleges, már-már nosztalgikus hangulat. Mert a fagylaltban igenis van valami békebeli, más nem, a sok gyerekkori emlék miatt.
A fagylalt, mint annyi minden, kínai
találmány, és ahogy az a kínai találmányokkal lenni szokott, több száz, sőt
több ezer éves. A fagylalt őse az arabok
és a perzsák ténykedésének köszönhetően jutott el a Földközi-tenger térségébe,
ahol hamar nagy népszerűségre tett szert. Hippokratész nem győzte csodálni
jótékony hatását, alkalmazta is orvosságként az akkoriban még inkább sörbetszerű
hűsítőt, nem egy mai gyerkőc álmát teljesítve ezzel, Nagy Sándor pedig mint valami
varázsszérum vetette be a nagy csaták előtt és ezt nyaltatott a harcba készülő
katonáival. A római császárok már inkább élvezeti cikként fogyasztották, s
olyannyira rákaptak a nyári kánikulában, hogy képesek voltak több 100
kilométerről, a hegyekből havat hozatni kedvenc édességük elkészítéséhez. Néró
császár állítólag külön „jégfutárt” tartott azért, hogy vendégeit jeges,
rózsavizes, gyümölcsös desszertekkel kínálhassa.

Ha jól belegondolunk, a fagylalt
őse, a sörbet azért nem egy nagy truváj. Csak egy kis jég/hó kell, meg
valami édes szirup, ezeket megfelelő arányban elkutyulni és már kész is
A problémát az okozta anno, hogy
akkor, amikor hó volt, azzal hideg is járt – bár tény, hogy a Mediterráneum
vidékén azért ritkán fajult idáig az időjárás -, a hidegben meg inkább a meleg
élvez preferenciát. Az ókorban a kunszt igazából az volt, ha olyankor, mikor az
embert már szinte a guta megüti, akkor is elő tud állni valaki a hűsítő
édességgel. Így aztán már érthető, hogy kánikula idején a fagylalt bizony
egészen a közelmúltig amolyan luxusjószágnak számított, csak az ehette, kinek
volt kerete finanszírozni a hószállítmányozást a távoli hegyekből, illetve
biztosítani annak megfelelő tárolását, vagy pedig annak, akinek volt pénze
megfizetni azt, aki ezt megteszi helyette.

A kőkorszakban jégbarlangok szolgáltak hűtőszekrény gyanánt, később pedig, i.e. 3000 körül az egyiptomiak és a mezopotámiaiak is hópincéket építettek, melyek aljára jeget tettek. Jegük pedig onnan volt, – és ez a i. e. 1140 tájáról már tudvalevő -, hogy komoly jég- és hókereskedelem folyt a Földközi-tenger mentén. Az egyiptomi falfestmények tanúsága szerint a hűtésnek egy másik bevett módja a víz agyag edények falán keresztül történő párologtatás volt, aminek hatását óriási legyezőkkel is fokozták, így élénkítve a légáramlást. Indiában a Föld erős északi kisugárzását aknázták ki: derült éjszakákon lapos agyagedényekben vizet helyeztek ki a háztetőkre vagy szalmával bélelt gödrökbe, így ha derült maradt az idő, a páratartalom pedig alacsony, akkor még az is megeshetett, hogy reggelre vékony jéghártya képződött a kitett víz felszínén.



A XVIII. század végre elhozta a
világnak azt a fagylaltot, amit már mi is fagylaltnak ismerünk. Egy nápolyi illetőségű
úriember volt az, kit kísérletező kedve nem hagyott nyugodni és a vizes-jeges
finomságot unva már fogta magát és tejet, tejszínt adott a hűtésre szánt
édességhez. Úgyhogy Kína ide vagy oda, azért mégiscsak Olaszország a fagylalt
hazája.

A hűtéstechnológia fejlődésének
köszönhetően a XIX. század végére a fagylalt már a nagyközönség számára is
elérhető, közkedvelt édessége lett a nyári időszaknak világszerte, egy komoly
szakácskönyv sem jelenhetett meg sörbet- és fagylaltreceptek nélkül, és minden,
magára valamit is adó cukrászda árusította a nálunk például „hideg nyalat”
néven futó hűsítőt. Csak fokozta népszerűségét a tölcsér 1904-es feltalálása,
aminek köszönhetően végre korzózás közben is lehetett fagyizni, szűk két
évtizeddel később pedig megszületett a „jégkrém pálcikán” névre keresztelt
szabadalom, a csomagolt fagylalt prototípusa is. Egészen a XX. századig a fagylalt
szezonális édesség lehetett csupán, ám hála a felfokozott sebességű technikai
fejlődésnek, nekünk már megadatott, hogy olyankor is fagyizhassunk, mikor kint
tombol a – 10 °C… de azért a
fagylalt mégiscsak a nyári nagy melegekben az igazi. Még van pár nap, tessék az
augusztust e tekintetben is jól kihasználni!